Hyvin nukutun yön jälkeen matka jatkui Efesoksen historialliseen kaupunkiin. Efesoshan oli, kuten kaikki muistamme, yksi antiikin Kreikan tärkeimmistä kaupungeista.
Efesoslaiset olivat varsin edistyksellistä väkeä, sillä kaupunkiin rakennettiin keskustakirjasto jo yli 2000 vuotta ennen Helsinkiä. Se toimi paitsi rakennuttajansa hautana, niin myös 12 000 kirjakäärön kotipaikkana. Valitettavasti kirjaston ovat raiskanneet niin aika, maanjäristykset kuin tulipalotkin. Kirjastorakennuksen julkisivu on entisöity -60 ja -70 -luvuilla käyttäen alkuperäisiä rakenteita.
Aikanaan Efesos oli Rooman valtakunnan kolmanneksi suurin kaupunki vajaalla 60 tuhannella asukkaalla. Paikallisia julkkiksia aikanaan Efesoksessa olivat apostoli Johannes ja Neitsyt Maria. Ei ole tietoa, pitivätkö yhteiskonserttia Agoralla… (Saints on Tour A.D. 40 tjsp.). Efesoksen alueelta löytyi niin Artemiin temppeli, Amfiteatteri, täysimittainen Stadion kuin julkinen käymäläkin. Viimeeksi mainittu vain varakkaille herrasmiehille.
Efesoksen kaupunki oli rakennettu rinteeseen ja yläosa kaupungista oli varattu poliitikoille ja papistolle. Kaupungissa oli myös kaksi Agoraa (toria), joista toinen sijaitsi yläkaupungissa toimi poliittisena näyttämönä. Se oli myöskin katettu. Alempi Agora oli alakaupungissa ja toimi normaalina torina. Alakaupungista yläkaupunkiin johti katu, jota reunustivat ylhäistön asumukset ja kauppakojut. Katu päättyi porttiin, josta ei tavallisella kansalla ollut asiaa mennä läpi. Jos halusi säilyttää päänsä.
Nykyiset näkyvillä olevat Efesoksen rauniot ovat vain pieni osa aikanaan paikalla olleesta vilkkaasta kaupan, kulttuurin ja uskonnon keskuksesta. Tällä hetkellä Efesosta asuttaa lähinnä kissat. Joita on paljon. Ja ne on söpöjä…
Efesoksen loiston päivät selittyivät toimivalla satamalla ja sopivalla sijainnilla. Valitettavasti aikojen kuluessa satama liettyi umpeen ja kaupungin keskus siirrettiin muualle. Nykyään Efesoksesta on rantaan matkaa n. 9 km.
Jos antiikin Kreikassa olisi halunnut lyödä rahoiksi, niin ehkä tällä tietoa olisin taipuvainen antamaan vahvan ostosuosituksen marmoripylväsobligaatioihin. Kysyntää on ilmeisesti ollut…
Efesoksesta jatkoimme matkaa vuorille ja siellä olleeseen pieneen kylään, jossa meille oli tarjolla viininmaistelua. Kylän nimi ei jäänyt minulle valitettavasti mieleen. Tosin ei viineissäkään juuri ole muisteltavaa, ne olivat marjaviinejä ja tehty persikoista, karhunvatukasta, ym. Ihan käypäistäkin rypäleistä tehtyä viiniä on Turkista saatavilla, joten oli hieman kummallista että meille juotettiin noita marjamehuja. Ilmeisesti varsinaiset viinintuotantoalueet sijaitsevat jossain muualla.
Kylä oli paikallisten turkkilaisten suosiossa ja vaikka siellä oli myös turistimyymälöitä, niin kylä tuntui kuitenkin olevan enemmän “aito”, kuin pelkästään turisteja varten pystytetty.
Kylästä suuntasimmekin sitten takaisin Kusadasin kaupunkiin, jossa yövyimme samassa hotellissa kuin edellisenä yönä.
Historiaa dokumentoi Sony ILCE6000 + Zony Zeiss 24f18 + SEL1018 + SEL50f18 sekä IR-modattu Sony NEX-5N + SEL1855 + 820nm IR-suodin.